יום שישי, 18 באפריל 2025

האם תקופת הרנסנס לבלוגים הגיעה?

הבלוגיה מתעוררת לרנסנס חדש. לא פחות. הבינה המלאכותית לא באה להחליף אותנו - היא באה להדליק אותנו. להרחיב את הדמיון, ללטש את המילים, להפוך רעיונות לפוסטים מרהיבים. פעם זה דרש השראה. כיום - זה דורש דמיון פתוח + שותפות עם AI. והתוצאה? תחייה. יצירה בקנה מידה חדש. לא טכנולוגיה. מהפכה אנושית. לא עוד כלים. אלא הקול של הבלוגר - חזק יותר מתמיד.

רשומה זו תעסוק בהדגמה מעשית לגיוס הבינה המלאכותית למטרת הדמיה גרפית דיגיטלית שלא ידענו כמוה בבלוגיה. מאיירים, גרפיקאים וקריקטוריסטים גורו לכם! והדובדבן שבקצפת - הבינה המלאכותית יכולה להפוך את הפוסטים של הכותבים האנונימיים שבנו מטקסטים סטנדרטיים ואפרוריים, לססגוניים ואטרקטיביים יותר לקוראים.

התמונה נוצרה על ידי AI לטקסט המבוא למעלה

המילה "רנסנס" (שמקורה בצרפתית Renaissance) משמעותה "לידה מחדש". זהו גם מונח שמתאר תקופה היסטורית ותרבותית משמעותית באירופה, שהחלה באיטליה במאה ה-14 והתפשטה לשאר אירופה עד המאה ה-17. המאפיינים של הרנסנס הן תחייה תרבותית ואינטלקטואלית (לאחר תקופה חברתית נוקשה ארוכה של ימי הביניים) ששמה את האדם, תבונתו, יכולותיו והרגשות שלו במרכז החשיבה והיצירה.

מתוך תחושה שמשהו חדש קורה בעולם הבלוגים, שאלתי את ה- AI "האם אפשר לדמות שימוש בבינה מלאכותית כרנסנס בעולם הבלוגים והבלוגיה באופן כללי"? התשובה שקיבלתי הייתה: "שאלה מעולה והתשובה בקצרה - בהחלט כן, ואפילו בדימוי די מדויק". ובעצם השוואה בין הרנסנס ההיסטורי לשימוש הגובר בבינה מלאכותית (AI) בבלוגיה מציפה הקבלות עמוקות:

ראשית, המעבר ממלאכת כתיבה אישית איטית ומיומנת למערכות חכמות שמאפשרות לכל אדם לכתוב, לערוך, וליצור תוכן נגיש במהירות ובקלות - מסמל מעין "לידה מחדש " ואפילו סוג של "מהפכה תרבותית" במעבר נגיש לחשיבה פתוחה, יצירתית וחקרנית. טכנולוגיית ה- AI אינה מחליפה את האדם אלא מעצימה אותו על ידי הרחבת היכולות שלו – בלוגרים יכולים לנסח רעיונות טוב יותר, למצוא כיוונים חדשים, לבטא מורכבות, להנגיש ולתרגם בקלות טקסטים משלל שפות עולם.

הרנסנס מאופיין בפריחה יצירתית. כיום גם אנשים חסרי רקע כתיבתי יוצרים בלוגים מושקעים, עם טקסטים, גרפיקה, וכותרות שיווקיות – בעזרת בינה מלאכותית.

כמו המצאת הדפוס של גוטנברג ששינתה את העולם בכך שאִיפשרה הפצה רחבה של ידע, כך ה- AI מנגיש ידע, מקצר מחקר, מציע רעיונות ומייעל תוכן. כך נוצרים בלוגים חכמים יותר גם ממקורות מידע עצומים ומורכבים.

כמו שבתקופת הרנסנס התחילו לראות את העולם ואת האדם אחרת, כך גם כיום הבלוג כבר לא רק "יומן אישי", אלא מרחב פתוח לחשיבה, השראה, בידול וזהות דיגיטלית שבו ה-AI הופך לשותף מרכזי בתהליך.

לסיכום, אפשר לדמות את הבינה המלאכותית כרנסנס של הבלוגיה. היא מובילה למהפכת יצירה, העצמה והנגשת ידע, ממש כפי שהרנסנס ההיסטורי עשה בתחומי האמנות, הפילוסופיה והמדע. וכך סיכם עבורי ה- AI את הרנסנס החדש של הבלוגיה: "בעידן הדיגיטלי שבו מילים הן מטבע, הבינה המלאכותית אינה רק כלי – היא מהפכה. כמו הרנסנס שחולל לידה מחדש של מחשבה, יצירה ותודעה – כך גם היום, ה-AI מעניק לכל בלוגר את היכולת לחלום, לנסח, ולברוא עולמות במילים. הכתיבה כבר לא נשענת רק על השראה - אלא על שותפות חדשה בין האדם והמכונה. שותפות שמגבירה יצירתיות, פותחת דלתות לידע, ומציתה מחדש את האש שבמילה הכתובה. זוהי לא רק טכנולוגיה - זו תחייה. לא רק התקדמות - אלא לידה מחדש של הקול הפנימי שלנו, בעוצמה שלא הכרנו".

א. אנימה בהשראת תמונה

ראו מה אפשר לעשות כיום מתמונת מצולמת שמעלים ל- Chatgtp (גירסה -  4o). קחו למשל את התמונה המצולמת הנ"ל :

צילום שפורסם בעיתונות במפגש ביבי-טראמפ בבית הלבן

1.  ביקשתי מהבינה לשנות את הצילום הנ"ל לתמונה בסגנון אנימה דיסני קלאסי:


2. ועכשיו להפוך את הצילום לתמונה בסגנון אנימה דיסני-פיקסאר:


3. וכעת אותו צילום הופך ל-אנימה כחולה:


4. ואם אתם אוהבים אנימה סטודיו ג'יבלי היפנית, הרי:


אז אמנם ניתן לבחור בסגנון האנימה לתמונות המקוריות, אבל בעוד שאנימות דיסני ודיסני-פיקסאר עלולות להיות בעייתיות מבחינת זכויות יוצרים, על פי מגישי התוכנית בסדרה "בזמן שעבדתם", ממשלת יפן שיחררה לציבור את כל הזכויות בשימוש אנימה סטודיו ג'יבלי לעיבוד תמונות אישיות על ידי בינה מלאכותית, אך ללא מטרות מסחריות. אז אתם הבלוגרים יכולים ליישם את אנימה סטודיו ג'יבלי  כאוות נפשכם על תמונות שלכם בשלב זה ללא פגיעה בזכויות יוצרים
 ⬅️ 💪 לממשלת יפן ❣️ ➡️

 

 ב.  בשלב שני ביקשתי להפוך את הצילום לציורים בסגנונות שונים.

1.  ציור בסגנון אימפרסיוניסטי:


2.  ציור בסגנון איפרסיוניסטי- וינסנט ואן גוך:


3.  ציור בסגנון אימפרסיוניסטי - פול סזאן:

4.  ציור בסגנון רמברנדט:

5. ציור בסגנון פבלו פיקאסו (התקופה הכחולה):

6. ציור בסגנון סלבדור דאלי:


7.  ציור בסגנון מארק שאגאל:

8.  ציור בסגנון פנטזיה:

9. ציור בסגנון פנטזיה עתידנית:

10.  ציור בסגנון סוריאליסטי:

12.  ציור בסגנון דרמטי עתידני:

13.  ציור בסגנון היפר-ריאליסטי (המלך הגדול והמלך הקטן):

 
ג. בשלב הבא ביקשתי ליצור על בסיס הצילום ובהשראתו רישומים וקריקטורות.

  

1.  איור בסגנון רישום:


2.  רישום בקווים מינימליסטים:



3.  יצירת רישומים - קריקטורות:


שימו לב, הבינה המלאכותית קלטה את שפת הגוף של האדונים והעצימה אותה.

קריקטוריסטים גורו לכם מפני הבינה המלאכותית 😀

 ד. בינה מלאכותית בשירות האנונימיות וזכויות הילד

כאמור הבלוגים נחלקים בין הטקסטואלים עם חזות שבעיני רבים היא "משעממת" (ואולי גם בשל כך רבים מהכותבים וקוראים הפוטנציאליים עברו לרשתות החברתיות כמו פייסבוק ואינסטגרם)  לבין הבלוגים המגוונים טקסט עם תמונה ו/או קליפ. יתכן שלפחות חלק מהראשונים נותרים כבולים לטקסטים בלבד בשל מה שמכונה "מאותגרי טכנולוגיה". לאור ההתפתחות הטכנולוגית, אלה עשויים להדחק לשולי הבלוגיה.

יתכן שבעליהם של הראשונים הם מאותגרי טכנולוגיה (מתקשים להעלות תמונות וסרטוני יוטיוב למשל) ויתכן שאלה הכותבים על חייהם וכותבים בכינויים בכדי לשמור על אנונימיות, נמנעים בשל כך מהעלאת תמונות שיחשפו את זהותם או את בני משפחותיהם. ואם הם כבר מעלים תמונות של בני משפחה, פניהם מוסתרות במלואן או חלקית. אחרים מעלים ומסתירים תמונות של ילדיהם או של אחרים בשל זכויות ההגנה מפני חשיפה של הילד. 

אז במקום להדביק עיגול צבעוני או צורה גיאומאטרית אחרת על פרצופי הבלוגרים, בני זוגם או ילדיהם כפי שעושים לא מעט בלוגרים, כיום הבינה המלאכותית באה לעזרתנו גם בתחום זה - הפנים מוסווים באנימה סטודיו ג'יבלי (על ידי תכונה חדשה של chatGTP).

קטינא ופוגי (מצאו את ההבדלים)

והנה עוד תמונה מתוקה שיצר ה- AI לתמונה מקורית שהוזנה:

קטינא,זעירא ומאמא שלהם

ואז החלה היסטריה של העלאת תמונות לאנימה של AI על ידי עמך ישראל, כשריפה בשדה קוצים לאחר שפשטה השמועה. וזה גרם לעומס היסטרי על השרתים של Open AI. וכהתוצאה זמן הפקת תמונת אנימה מהמקור עלה אופן משמעותי משניות ספורות בהתחלה לבסביבות דקה או יותר, בהתאם למורכבות התמונה. אך למי שיש את גרסת הפרו בתשלום, התוצאה מהירה יותר ומדוייקת יותר. וכנראה בשל העומס על השרתים, קרה דבר נוסף. פתאום, כשביקשתי לקבל אנימה מתמונות של הנכדים שלי ה- AI סירב ליצור אנימה בשל: "המדיניות שלנו לגבי מניעה לחשיפת תווי פנים של ילדים". כלומר, עוד הגבלה שגם היא מורידה עומס מהשרתים של החברה.
כמקום זאת, ה-AI הציע ליצור אנימה דומה לנושא של התמונה המקורית, כפי שמפרש אותה. ובעצם דמות אנימה שאיננה דומה לדמות המקורית של הילד. אך, באמצעות אקרובטיקת דיון עם -AI הצלחתי לקבל תוצאה משופרת בדמיון שבין האנימה לביןהתמונה המקורית. 

קטינא וזעירא (מצאו את ההבדלים)

ואז לאחר מספר ימים נוספים, כבר נתקלתי בעקשנות גדולה יותר של ה- AI לספק אנימות של הנכדים. וכשהבאתי ל- AI למשל תמונה של הנכד זעירא בן השישה וחצי שבועות מרים לראשונה את הראש כדי להסתכל על הסביבה - התוצאה הראשונית של האנימה הייתה מאכזבת בשל ההגבלות.

התמונה המקורית: 

התמונה המקורית

והדיון שנערך בין ה-AI לביני במטרה לקבל אנימה ג'יבלי לתמונה זו, מובא לפניכם:

ניתוח AI לבקשה הראשונית (מה שה-AI הבין מהתמונה המקורית שהעלתי):
תמונה מקורית: תינוק שוכב על ספה ומביט בבובת צעצוע.
הנחיה: "צור לי תמונה בסגנון סטודיו ג'יבלי."
🔹 תגובה:
הסבר שמכיוון שלא ניתן לזהות תווי פנים ישירות של ילדים על פי מדיניות שלנו - ניצור דמות מקורית בסגנון ג'יבלי, בהשראת:
הפוזיציה (שכיבה והבעת הפנים)
הבגד הכהה עם הדוגמה
הצעצוע הצבעוני בצורת חיה
הספה הירוקה והרקע המואר
🔹 אישור שלך:
"כן. הפק לי תמונה כזו."
🔹 תוצאה:
נוצרה תמונת סטודיו ג'יבלי של תינוק שוכב על ספה ירוקה, מביט בבובת צעצוע, עם צבעים ודינמיקה בהשראת התמונה המקורית.

🔹 שאלה נוספת (תגובה שלי):
"האם אתה יכול לדייק יותר כמו למשל בבגד של הילד ושאר פרטים, כפי שהיה בתמונת הצילום המקורית?"
🔹 תגובה:
נוצרה גרסה נוספת עם התאמה מדויקת יותר כמו לבגד הכהה והדוגמתי מהתמונה המקורית, תוך שמירה על מאפיינים בסגנון ג'יבלי:

זעירא בן 6.5 שבועות: סקרני מרים ראש

וה- AI הוסיף:

אם תרצה שאארגן לך גם תצוגה ויזואלית של כל שלבי ההמחשה – או שאמשיך לפתח עוד גרסאות – רק תגיד.
(לא ביקשתי, למשל להתאים צבעים של הרקע והספה לגוונים אפרפרים יותר והסתפקתי בזה).

ואז ביקשתי אנימה לתמונה מקורית חדשה דנדשה מהיום, משמאל (עם הבה נתחכמה לו מסוים):

 
אוקי חבר'לך יקרים, הנכדים הולכים וגדלים וכדי לשמור על הפרטיות שלהם ושל הוריהם, בעידן האינטרנט המפוקפק והפרוע - אז מעתה ואילך נראה שהגיע הזמן לעבור לתחליף אנימות שלהם בבלוגים שלי. וזה בטח עדיף על טקסט בלבד או על תמונות מוסוות פנים או מכוסות עיניים.

ושאלה לסיום, האם את כל זה אפשרי לפרסם בפוסט ברשתות חברתיות?